26 juni 2018 – Maurice Shonen Genko Knegtel Roshi

Op 26 juni jl ontving Maurice Knegtel Sensei van zijn leraar Genpo Roshi Inka het Final Seal of Approval. Maureice Knegtel Sensei is nu zen meester Maurice Shonen Genko Knegtel Roshi. De transmissie vond plaats tijdens een ontmoeting van Genpo Roshi en diens partner Charlotte met de Izen-zengroep van Maurice Genko Roshi.

Maurice Shonen Genko Knegtel Roshi (1963) is een formeel geautoriseerde zen meester. Hij is meester (Roshi) en priester in de Soto zen traditie van de Meesters Genpo Roshi en Maezumi Roshi. Ook heeft Maurice Knegtel vergelijkende wijsbegeerte gestudeerd en Sanskriet, en hij is gespecialiseerd in de Indiase boeddhistische filosofie. Maurice Genko Roshi is auteur van drie boeken over integratie van spiritualiteit in het dagelijkse leven: Voorbij willen en weten (Servire 1998, herdruk Juwelenschip 2013), Zelfonderzoek (Servire 1999) en De vrijheid om te verliezen (Servire 2000). In 2004 verscheen van hem Het Dharma Spel, over een spel dat de Boeddha met zijn leerlingen speelt om de essenties van het boeddhisme inzichtelijk te maken. In 2008 verscheen bij Felix Uitgeverij zijn boek Ontwaakte aanwezigheid. Over het wat, hoe en waartoe van zen. In maart 2012 verscheen zijn boek Integrale Zen. Je dagelijkse leven is spirituele beoefening. Het is dit boek dat de grondslag legt voor zijn spirituele gemeenschap Izen, die zich richt op het meditatief beoefenen van je dagelijkse leven on the spot en precies zoals je het leidt. Zijn nieuwste boek Het laatste woord van Zen werd in oktober 2014 gepubliceerd bij Juwelenschip Uitgeverij. Sinds 2006 is Maurice Genko Roshi ook aktief als programmamaker bij de Boeddhistische Omroep Stichting, onder andere op internet als de Cybermonnik. Meer informatie over Maurice Knegtel Roshi kunt u vinden op www.juwelenschip.nl.

(bron: Izen.nl)

Op de foto zijn Genpo Roshi (zittend) en Maurice Genko Roshi te zien bij de overdracht van Inka, “the formal recognition of Zen’s deepest realisation”.