Je dagelijkse leven als spirituele praktijk
Ensō – Zen Circle ondersteunt een spirituele praktijk in je dagelijks leven precies zoals je het leidt.
In jaren van training en scholing kan de cursist/student in verschillende rituele ceremonies worden bekrachtigd naar en in de hernieuwde eenmaking met de oorspronkelijke natuur, onze wezenskern. |
Deze fasen kennen we als Shoken | Jukai | Shuke Tokudo | Shiho. Klik hier voor meer informatie over de Rituele bekrachtigingen Enso Zen Circle
‘Het is door de Waarheid van de openheid en ego-loosheid dat ontwaakte cursisten dieper doordringen op de Weg, hun denkvermogen regulerend, Boeddhaschap bereikend. Wanneer ze behoedzaam de Paramita’s in acht nemen en volledig de realisatie binnengaan van de volmaakte Prajna Paramita, zullen ze de hoogste spirituele wijsheid die ze zoeken, realiseren.’
Uit: de Diamant Soetra, tweede interpretatie (The Transcendental Awareness of Buddha – Henry M. Piironen, based on translations by Daisetz Teitaro Suzuki)
Ceremonies houden rekening met sommige Boeddhistische feestdagen, zoals Vesak in mei en Bodhidag in december. Zie voor meer Boeddhistische feestdagen
Jukai ceremonie – wijding tot boeddhist
Een keer per jaar bestaat de mogelijkheid Jukai te ondergaan.
Jukai betekent letterlijk “receiving (Ju) the precepts (Kai)”, het ontvangen van de boeddhistische geloften. In een Jukai-ceremonie belooft de student de Boeddha in zichzelf te realiseren. De cursist krijgt een boeddhistische naam en draagt voortaan tijdens de training een zelfgemaakte rakusu. Deze mogelijkheid is alleen open voor Shoken-leerlingen.
Jukai vindt sinds vele eeuwen traditioneel plaats in december, de maand van Boeddha’s verlichting of eind mei, de maand van Vesak Dag op 23 mei. Deze dag wordt in het boeddhisme gevierd als de dag van Gautama Boeddha’s geboorte en de Boeddha’s sterfdag. De Verenigde Naties stelde in 1999 23 mei Vesak Day in als een officiële herdenkingsdag als eerbetoon aan het boeddhisme.
Bij Ensō – Zen Circle is eind mei bepaald als periode waarin de Jukai ceremonie wordt gehouden. In 2022 is dat zondag 22 mei.
Jukai gebeurt ten overstaan van familie, vrienden en mede-cursisten. De ceremonie wordt geleid door Ben Hui-Chao Sensei.
Voor informatie over het (laten) maken van een rakusu en het schrijven van de ketchimyaku klik hier.
De ketchimyaku bevat de namenlijst – lineage – van de patriarchen sinds de Boeddha – klik 4 Bloedlijn-namen en instructies.
Voor een ketchimyaku, 6 bloedlijn 30 x 72 cm NL
Wijdingen tot boeddhist
Op 13 december 2015 werden cursisten Heleen Verweij en Luc van Vugt in de Jukai-ceremonie tot boeddhist gewijd. Zij spraken in de ceremonie, die werd geleid door Maurice Knegtel Roshi ,de 16 Boeddhistische Voornemens uit.
Foto links: Maurice Knegtel Roshi voltrekt in het bijzijn van familie en vrienden de Jukai ceremonie voor Heleen Verweij en Luc van Vugt. De locatie was Lazuli aan de Oude Gracht in Utrecht.
16 december 2018
Op 16 december jl sprak cursist Ben Sloot tijdens een Jukai ceremonie de 16 boeddhistische Voornemens uit. De ceremonie, met oeroude wortels in India, China en Japan werd geleid door Maurice Genko Knegtel Roshi met assistentie van Ben Claessens en bijgewoond door familie en partner Margeeth van Ben en Izen cursisten. Wij wensen Ben alle goeds voor het vervolg op zijn weg.
Op de foto’s: (l) Ben Sloot tijdens de Jukai onder leiding van Roshi.
(r) Genko Roshi, Ben Sloot en zenleraar Ben Claessens na de Jukai-ceremonie
Ben Sloot schreef naar aanleiding van zijn Jukai ceremonie een mooie overdenking. Om deze te lezen, klik Mijn Zen – door Ben Sloot.
De glimlach van wijsheid en mededogen – een beeld van Guus
Ben Claessens schreef een tekst bij de Boeddha’s (begin van een) glimlach. Klik
De gelaatsuitdrukking van de Boeddha
Het is de foto van een bijzonder beeld van het gelaat van de Boeddha, vervaardigd door kunstenaar Guus Hellegers, Steggerda. Guus en zijn vrouw Marion waren vele jaren deelnemers aan de novemberretraites in het Stiltecentrum van de Benedictijner abdij St. Willibrord in Doetinchem. Guus Hellegers overleed op 7 februari 2019.
Haiku’s van zenstudent Margreeth Sloot
Roffelende specht
beitelt stilte in de boom
zen in uitvoering
(Zenweekend, Doetinchem, 13-15 febr 2015)
———
Zazen openbaart
meerstemmige vogelzang
klankvolle stilte
Teken van leven
muizenspoortje in zentuin
wat was en nu is
(Zenweekend, Doetinchem, 10-12 2017)
————
Verder nog één die ontstond toen ik naar mijn werk fietste:
golven vette klei
schitterend in ochtendzon
boer ploegt voort en voort
Margreeth Sloot deed op 30 juni 2019 de openbare belijdenis tot het geloof in de kerk van de PKN in Oud-Beijerland. Bij die gelegenheid las ze een tekst getiteld ‘Gebed om stilte’ (auteur: Gerard Zuidberg). Voor de tekst, klik hier Wij bidden U.
De mooie wandeling van Edith met haar vader
Klik voor de bijdrage Yin Yoga voor mijn vader van Edith Henskens, yogalerares en zencursist.
Gedicht van Lisanne
This place
This place has seen
the brightest colors
the sun has told me so
herself
for her beams
have made me
light enough to travel
Haiku van Lotte
De wereld in mist
totdat het slechts mijn eigen
beslagen raam bleek
Wijsheid van Lin
‘Het leven is elk moment naar alle kanten toe open!’